Kontakt oss

Abonnenter

Her er Jessheims nye byarkitekt

Avatar

Publisert

Omtrent samtidig som høringsfristen for den kommende byplanen går ut, så er Ullensakers nye byarkitekt på plass.

9. oktober er arkitekt John Luna (39) sin første arbeidsdag som byarkitekt i Ullensaker kommune. Da ligger et ferskt høringsutkast – og alle innspill som er mottatt i høringsperioden – og venter på gjennomgang. Timingen er god på alle måter, mener John Luna.

Han erstatter Jeta Limani Andreassen som nå jobber for eiendoms- og byfornyelsesetaten i Oslo kommune etter mange år som arkitekt i Ullensaker kommune.

– Kort om deg?

– 39 år gammel, samboer og ett barn. Er fra Oslo og etnisk fillipinsk, sier arkitekten som har jobbet med mange prosjekter i inn- og utland sin unge alder til tross.

Transformasjon av et næringsbygg på flere tusen kvadratmeter i sveitsiske Basel er noe Luna drar fram som et spennende prosjekt han har vært involvert i. Bygget skulle huse kunstmessen June Art Fair.

Fakta John Luna

  • Ferdigstilt ombyggingsprosjekt på 3.500m2 næringsbygg med oppdragsgivere i Basel, Sveits.
  • Oppmålingsarbeid og utbedringsarbeid av et gårdstun i Sveriges mest ursvenske region, Dalarna.
  • Ny bokutgivelse om arkitekt Sverre Fehn på tysk forlag Walther König. I redaksjonen med Neven Mikac Fuchs, Aleksandra Ognjanov, Stefano Graziani. Utgivelsesår ifm. Fehns 100-års jubileum 2024.
  • Løpende rådgiving til kunstnere i kunst og kulturfeltet hvis arbeid bredt sagt angår det offentlige rom.
  • Jeg har vært med på å planlegge og bygge offentlige konstruksjoner Beijing, London, flere steder i Oslo, og Valparaiso i Chile.
  • Mastergrad fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, sommerskole ved AA i London, utveksling til kunstakademiet CAFA i Beijing, og videreutdanning i arkitekturvern fra Kungliga Konsthögskolen i Stockholm
  • Begynner i stillingen som byarkitekt i Ullensaker kommune 9. oktober

Leser seg opp

På spørsmålet om hva den nye byarkitekten vet om Jessheim , så er svaret at han har lest seg opp på hva vårt området har av historisk bygningsarv og fysiske bygg med historier.

– Jeg vet at Nord-Europas største gravhaug finnes i Ullensaker, om pilgrimsleden, at det var to slakterier midt i sentrum, om sirkuser, Romeriksutstillingen, flyplassvedtaket i 1992, om Jessheim og Stille vann, og om flere andre interessante bygninger og steder, sier Luna.

Og fortsetter:

– Alt dette har en arkitektonisk side ved seg, og i et byutviklingsperspektiv sier tidsdybden noe om den urbane kraften kommunen kan fremtidssikre og forvalte framover.

– En besiktigelse hører også med, spesielt den før jeg møter alle ullsokninger og går i gang med saksdokumenter og den slags.

Åpent sinn

– Hvordan er din tilnærming til den nye jobben?

– Jeg kommer med et åpent sinn og kan allerede ane de stedsegne trekkene som finnes i Jessheim og Ullensaker. Jeg bruker arkitektoniske virkemidler til å fremtidssikre en byutvikling.

– De bymessige kvalitetene finnes her, og mye av arbeidet handler om å raffinere dette og forstå hva Ullsokninger og andre som bruker Ullensaker tenker er attraktivt.

PUST I BAKKEN: Ullensakers nye byarkitekt John Luna tar en pust i bakken hjemme i Oslo før han setter kursen mot Ullensaker for å starte i ny jobb 9. oktober. Foto: Maria Hetlelid

Rollemodeller

John Luna drar fram arkitekt Sverre Pedersen (1882 – 1971) som en klar referanse til norsk byutvikling.

“Sverre Pedersen var en norsk arkitekt og byplanlegger. Han utarbeidet planer for om lag 100 norske byer, da han hadde hovedansvaret for å utarbeide nye reguleringsplaner for alle byer og tettsteder som var ødelagt under andre verdenskrig. De fleste planene ble gjennomført, og slik fikk Pedersen stor betydning for utviklingen av en rekke norske byer.”

– At dette foregikk innenfor våre landegrenser i tidlig 1900-tallet er en bragd selv for nordmenn å regne. Spesielt omfanget og metoden i innsamlingsarbeidet og formidlingsvirksomheten syns jeg er imponerende.

Merk deg at dette foregår i en tid der ideer om det urbane og byplan som et fag strengt tatt ikke fantes i Norge, ifølge Luna.

– Andre byarkitekter jeg har vendt blikket mot i dag er blant annet Finn Williams i Malmø, Camilla van Deurs i København og Therese Øijord i Askim kommune.

Ydmyk

J0hn Luna skrider til verket som byarkitekt i Ullensaker kommune med både ydmykhet og faglig stolthet, som han uttrykker det.

– Jeg er opptatt av nullstille meg selv og ikke komme med en prefabrikert holdning om hverken Kommuneplanen, Byplan Jessheim 2050 og til rollen som byarkitekt. Et åpent sinn er viktig, sier han.

– Det er mye snakk om estetikk i byutvikling. Hvordan ser du på estetikk i ditt fag?

– Ja, estetikk er “hot topic” om dagen. Begrepet er ladet – det deler både hav og folk – og danner grunnlag for meningsbrytning. Byutvikling har en estetisk dimensjon og har historisk alltid vært åsted for vurdering og refleksjon, sier Luna.

Bokprosjekt

Den påtroppende byarkitekten er også involvert i en ny bokutgivelse om Norges kanskje mest kjente arkitekt Sverre Fehn og utgis i forbindelse med Fehns 100-års markering i 2024. Og mye nytt har overraskende blitt avdekket i denne boka, sier Luna.

“Sverre Fehn er Norges mest anerkjente arkitekt, nasjonalt og internasjonalt. Han var professor ved Arkitekthøgskolen i Oslo fra 1971 til 1994.”

– Boka kommer ut på det rennomerte tyske forlaget Walther König og står som et standardverk over Fehns arkitektur og evne til å skape rom. Det blir også tekstbidrag fra ledende praktiserende arkitekter i Japan, Chile, England, Frankrike og Skandinavia

Så det er med andre ord en pasjonert fagmann som kommer til Ullensaker for å starte sitt virke som byarkitekt.

– Jeg ser fram til å begynne i jobben, møte kollegaer, og jeg kommer til et sted med mange gode kvaliteter og mye historie. Så håper jeg å kunne bidra til å foredle dette, avslutter han.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.