Kontakt oss

Byhistorie

Kulturpris til lojal tilrettelegger

Avatar

Publisert

Katrine Grønneberg liker seg best når hun kan administrere og legge til rette for gode kulturopplevelser og samlende arrangementer. Disse kvalitetene er blant de viktigste for at kulturlivet skal kunne blomstre.

Hun må nok venne seg litt til det faktum at hun er den som mottar Ullensaker kommunes kulturpris for 2021, den godeste Katrine Grønneberg. Men dette må hun bare leve med etter å ha vært særdeles aktiv på kulturfronten – som tilrettelegger, leder og bakspiller – siden hun pensjonerte seg som skolemenneske i 2013.

Hun har jobbet som lærer og rektor i Ullensaker-skolen siden hun og ektemannen Trond kom til Jessheim i 1977.

Kultur krever administrasjon

– Vi skulle egentlig til Oslo, men så fikk Trond jobb i lokalavisen Akershus Arbeiderblad (Romerikes Blad), og da ble det Jessheim, et sted vi måtte slå opp i veiboka hvor lå da vi skulle etablere oss her, smiler Katrine.

– Og nå er du kulturprisvinner her. Hva tenker du rundt det?

– At jeg umiddelbart ikke var helt sikker på om dette er fortjent. Men så er det jo sånn at også kulturlivet krever administrasjon og folk som legger til rette for at kunst og kultur kan utøves og oppleves, sier den engasjerte damen som begynte sitt organisasjonsarbeid som leder og hovedtillitsvalgt i Lærerlaget i 1984.

Det ble også to perioder i lokalpolitikken for Sosialistisk Venstreparti på 90-tallet, og Katrine har til alle tider vært en aktiv kulturkonsument.

– Kultur var en del av oppveksten min i Oslo, så kultur har vært en del av mitt liv helt siden jeg var liten jente, sier hun.

Kultur gir krefter

– Hvorfor er kultur viktig?

– Kultur gir meg inspirasjon, og det er viktig å ha opplevelser å glede seg til. Jeg liker konserter og teater – det er noe med forventningene i forkant av en forestilling eller konsert – og jeg liker å sitte sammen med andre og oppleve kultur, sier den ferske kulturprisvinneren.

Men Katrine Grønneberg er også opptatt av at kultur skal bringe folk sammen, på samme måte som hun er opptatt av at samarbeid mellom kulturaktører er essensielt for å få til noe.

– Jeg er fornøyd med at strikkekafeen på dagtid i regi av husflidslaget samler eldre, unge mødre i permisjon og folk som ønsker å knytte til seg et nettverk og bli kjent med andre mennesker. Jeg synes det er ganske sterkt når 32 strikkeglade mennesker kommer sammen på dagtid for å strikke sammen. Det er lavterskel-kultur på sitt beste.

– Har du selv vært utøvende innen kultur?`

– Det må være utøvende strikker det da, i tillegg til at jeg var innom både piano og ballett under oppveksten. Men jeg liker meg nok best som tilrettelegger og bakspiller, sier hun.

Ringen sluttet

Katrine Grønneberg har hatt mange verv og posisjoner opp gjennom årene, men nå er ringen snart sluttet for hennes del (se listen over verv og annet lenger ned i saken).

– Jeg er i ferd med å gi meg som leder i husflidslaget nå. Da går jeg tilbake til arrangementskomiteen, og det var mitt første verv i kulturlivet i Ullensaker. Så – ja – ringen er i ferd med å sluttes.

– Hva fikk deg inn i kulturlivet med sånn kraft?

– Et ønske om å bidra samt at folk i omgangskretsen fikk meg inn i både venneforeningen i til Herredshuset og i husflidslaget.

– Hvordan er det med kulturabstitnensene nå?

– De merkes godt. Jeg savner å oppleve kultur andre steder enn via en skjerm!

– Og følelsen av å være kulturprisvinner?

– Det er ganske overveldende, jeg må innrømme det

Fakta om kulturprisvinner Katrine Grønneberg

Dette skriver juryen i sin begrunnelse for å tildele Katrine Grønneberg kulturprisen for 2021:

Katrine Grønneberg er en aktiv kulturpådriver og en viktig kulturperson i kommunen. Grønneberg har gjennom mange år gjort en betydelig innsats på flere områder innen kulturfeltet i Ullensaker:

  • Ullensaker husflidslag; initiativtaker til forskjellige kurs, sekretær og leder siden 2013. Har vært blant instruktørene i Ung husflid. Har som leder i husflidslaget samarbeidet med kunstforeningen, historielaget og Ullensaker museum
  • Akershus fylkeshusflidslag; har vært representant for Husflidslagene på Øvre Romerike i 6 år, nå i valgkomiteen
  • Øvre Romerike Pensjonistuniversitet; vært nestleder og styremedlem i 6 år
  • Herredshusets venner: fra 2005 styremedlem, leder og nå nestleder
  • Humanetisk forbund Ullensaker og Nannestad: medlem av valgkomiteen og har ansvar for navnefester
  • Foreningen Norden Ullensaker: medlem og aktiv i foreningen
  • TV-aksjonen NRK i Ullensaker: Bøssebæreransvarlig i flere år

Disse fikk også pris

Det er ikke bare Katrine Grønneberg som tildeles velfortjent heder og ære. Både kulturvernpris og stipend til unge og lovende utøvere tildeles verdige vinnere og talenter.

Blant de unge talentene – det deles ut hele fire stykk stipender på 15.000 kroner denne runden – finner vi to musikanter og to representanter fra idretten:

  • 21 år gamle Mikkel Bordal fra Algarheim får stipend for sine gode ferdigheter og særdeles bevisste satsing på bass. Han har til tross for sin unge alder allerede bidratt mye til lokalt musikk- og kulturliv.
  • Henrik Bålerud Haugen (19) – har i flere år vært regnet som et gitartalent. Han studerer nå musikk på jazzlinja ved Norges Musikkhøgskole. Hans bror Herman er også gitarist og låtskriver. Herman spiller duoen Daylight, der lillebror Henrik også har bidratt når de spiller live.

https://jessheimpuls.no/jp/2020/09/24/lofter-ny-musikk-fram-i-dagslys/

  • Henriette Brandsnes Bekken (19) fra Jessheim mottar stipend for sine svært gode resultater og særdeles bevisste og seriøse satsing på drill. Hun er dessuten et flott forbilde og en god representant for både yngre utøvere, for klubben sin og for drillsporten generelt.
  • Sebastian Sponevik (16) er en meget lovende turner, og han har allerede gode resultater å vise til innen turn. Han utviser også en målbevisst satsing på sin idrett.

TALENT: Sebastian Sponevik får anerkjennelse for både sitt talent og harde arbeid innen sin idrett turn. Foto: skjermdump

Kulturvernpris

Trekløveret Nils og Narve Vestengen (de to er på bildet) og Einar Stokstad tildeles kulturvernprisen 2021 for sitt arbeid med å bekjentgjøre og tilgjengeliggjøre Rundhaugen på Vestengen i Nordkisa.

Rundhaugen er en mulig gravhaug med store dimensjoner og et tilknyttet sagn – sagnet om «Kjærringa i trauet». Haugen er et viktig, men inntil nylig relativt ukjent, kulturminne på Nordkisa.

RUNDHAUGEN: Her ser vi Rundhaugen i Nordkisa. Den har entusiaster gjort tilgjengelig gjennom hardt arbeid og dedikasjon. Det får de kulturvernprisen 2021 for. Foto: skjermdump

Haugen og skogen rundt er ryddet slik at kulturminnet nå er synlig. Det er anlagt parkeringsplass rett i nærheten, og det er gjort i stand for rast i form av gapahuk og bålpanne i tilknytning til haugen.

Informasjon i form av skilt er det også på stedet (i samarbeid med Ullensaker historielag og Ullensaker kommune ved kultur).

Kulturpriser og stipender skal formelt overrekkes i forbindelse med den lokale kulturuka som er planlagt i mars i år.

– Usikkerhet i forbindelse med koronasituasjonen gjør det vanskelig å planlegge noe som helst – vi vet ikke om hvordan verden ser ut i mars – men vi skal klare å markere dette på en eller annen måte, er beskjeden Jessheimpuls får fra kulturavdelingen på rådhuset.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.