Kontakt oss

Abonnenter

Snart november – la trøbbel brenne

Avatar

Publisert

HELGEPULS/KOMMENTAR

Vi er på full fart inn i den mørke og lett melankolske delen av høsten. Da er det viktig å lage lyspunkter ut av det hele. 

Joggeskoene er den siste trassige gesten som viser at denne karen tviholder på sommeren åkke som. Helt til nå.

Høsten kommer tidsnok, som det heter. Men når Asti fosser videre ut i høyt gress, så trutner skoene og trekker til seg like mye vann som en gammel båt som har ligget på land i årevis.

Vi vader over neste lyskryss, og det borte ligger mørke november på lur. Her gjelder det å mobilisere inn i vinterdvalen.

SOMMEREN  ER OVER: Det er bare å innse at sommeren er over. Dyvåte joggesko etter å ha hengt etter Asti gjennom kratt og høyt gress en fredag i slutten av oktober.

Zozobra

Tankene spretter plutselig 30 år tilbake i tid. Da satt vi bak på planet på en Chevrolet Eldorado pickup på vei til den myteomspunne byen Santa Fe i New Mexico.

Vi var invitert opp fra Albuquerque til nettopp Santa Fe for å overvære Zozobra sammen med det som viste seg å være nesten 60.000 andre denne høstkvelden i 1992.

ZOZOBRA: Det var nærmest sjokkartet å se den 15 meter høye marionetten tårne over oss da vi for 30 år siden tok del i festivalen Zozobra i Santa Fe, New Mexico. Foto: skjermdump wikipedia

Annonsering

En ung nordboer visste ikke hva han gikk til, og jeg tror reisefølget måtte skrape haken min opp fra fortauet da jeg oppdaget den 15 meter høye marionetten som skuet ut over oss tilskuere ute på den store plassen i staten New Mexico sin hovedstad.

Zozobra går også under navnet “Old Man Gloom”, og crescendo i denne markeringen er når marionetten blir satt fyr på og etter hvert brenner opp.

Ritualer

Ritualet med å brenne den store marionetten stammer fra 1712, da byen Santa Fe arrangerte Fiestas de Santa Fe for å feire at spanjolene gjenerobret byen.

Selve brenningen av Zozobra ble en del av fiestaen for nesten 100 år siden, i 1924, og det spanske ordet Zozobra kan oversettes til angst, bekymringer og det å synke (wikipedia).

TRØBBEL OPP I FLAMMER: Her forsvinner problemene til alle dem som har levert en papirlapp i ei postkasse som er plassert rundt i Santa Fe by i forbindelse med festivalen Zozobra. Foto: skjermdump Wikipedia

I forkant av brenningen oppfordres folk til å skrive ned egne bekymringer, uro og problemer ned på et ark og så legge det arket i en av eskene som er plassert rundt omkring i Santa Fe for anledningen.

På den måten kvitter man seg med bekymringer – og annet som går og gnager den enkelte – i det den 15 meter høye marionetten brenner opp.

Aktive grep

Det var en uforglemmelig opplevelse å overvære denne folkefesten, og da marionetten ble overtent så steg jubelen til himmels.

Og for en fin måte å gå aktivt inn i høsten på. Det er jo virkelig så man lengter etter en slags variant i sin egen hjemby Jessheim.

Og var det ikke sånn at vi skulle arrangere en lysfest i Jessheim by på et tidspunkt?

Annonsering

Jessheims første lysfestival i emning

Nå har vi riktignok hatt lysvandring rundt Nordbytjernet de siste årene, men tenk hvor stilig det hadde vært å lyssatt byen vår slik de gjør i Oslo?

Det er faktisk lysfest i hovedstaden neste helg for den som vil ta turen inn og la seg inspirere.

En liten smakebit her:

Vurderer å ta turen innover til hovedstaden sjøl, men da blir det med annet fottøy enn det som ble brukt under fredagens luftetur av Asti denne fredagen.

Og kanskje jeg skal skrive ned noen stikkord på et stykke papir og dytte det ned i ei postkasse også.

På den måten går vi aktivt inn i høsten og legger trøbbel og annet gruff bak oss.

Snart er det endelig november!

God helg.

Annonsering

Annonsering

Copyright © 2022 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.