Folk
Sparker inn tabuer med sterk utstilling
Får vi allerede i januar den sterkeste utstillingen Galleri Jessheim kan tilby i 2021? Det er i hvert fall tre sterke kunstnere som ønsker å rive ned tabuer og myter forbundet med psykisk helse.
Martine Byrkjeland Mjelde (30) står i et tomt galleri i Jessheim sentrum. Snart skal ett års planlegging av utstillingen “Psyk..?” realiseres, og det blir en milepæl for den unge fotokunstneren.
Sammen med kunstnerne Geir Hareide Andersen (Rælingen) og Nils K. Johansen skal Martine fylle veggene med kunst som tar for seg forskjellige aspekter av å det å slite med psykisk helse.
– Jeg ønsker å bidra til mer åpenhet rundt psykisk helse, sier Martine til Jessheimpuls.
Valgte åpenhet
30-åringen har vært ut og inn av psykiatrien i mange år, og hun har sett både skyggesidene og det gode psykiatri kan gjøre for og med mennesker som sliter psykisk, som har vært tvangsinnlagt og som har forsøkt å ende eget liv.
I oktober 2019 valgte Martine å være åpen om sine egne psykiske problemer, og denne utstillingen er en del av hennes bidrag til å bryte tabuer og stigmatisering rundt psykisk helse.
– Det var et opphold på Fekjær psykiatriske senter i Valdres som er direkte årsak til at jeg våger å bli med på denne utstillingen, sier Martine, som kom hjem fra et langt opphold der i oktober i år.
– Og nå er jeg blitt medlem hos Fontenehuset Ullensaker, og jeg er på jobb der hver dag, sier hun med et stort smil.
– Fontenehuset gjør at jeg har en grunn til å gå ut av leiligheten min, 0g jeg er medlem nummer seks her i Ullensaker.
Fontenehuset
– Hvordan kom du over Fontenehuset på Jessheim?
– Etter at jeg kom hjem fra oppholdet i Valdres, så var jeg i samtale om noe å gå til i hverdagen; vi var innom Nav og Frivilligsentralen, men så kom Fontenehuset opp som et alternativ, sier Martine.
https://jessheimpuls.no/jp/2020/06/26/ane-skal-lede-fontenehuset/
En telefon til Fontenehuset ledet til omvisning i nyoppussede lokaler i Jessheim sentrum, og etter den dagen har Martine møtt opp hver dag. Fontenehuset har gitt henne en grunn til å gå ut døren i leiligheten for å møte andre mennesker.
– 2020 har vært et forferdelig år for veldig mange, men for min del har dette kanskje vært det beste året i mitt liv, sier den unge damen.
Utstilling i januar
DETALJER: Jeg ser ofte etter detaljer når jeg er ute og fotograferer. Dette er en liten del av en gravstein, sier Martine.
– Hva ønsker dere å si med utstillingen i januar?
– Jeg ønsker mer åpenhet rundt psykisk helse, for jeg vet hvor vanskelig det er å skjule det at man sliter psykisk. Jeg våget ikke å vise hvem jeg egentlig var, og jeg isolerte meg enda mer fordi jeg ikke våget å fortelle om det. Jeg har for eksempel vært medlem av fotogruppa i Ullensaker kunstforening siden 2007, men jeg fortalte aldri noen om at jeg slet med selvskading og andre ting, sier hun.
– Men nå er du åpen om det?
– Ja, og det gjør hverdagen mye enklere. Derfor håper jeg denne utstillingen kan bidra til å ufarliggjøre det å være åpen om psykiske problemer. Jeg har fått et helt annet liv etter at jeg valgte å være åpen om det, sier hun.
Martines bidrag til utstillingen er 11 fotografier som blant annet tar for seg ensomhet, selvskading, rus og det faktum at vi mennesker – friske som syke – skjuler oss bak masker.
– Noen av motivene er i 100×70 centimeter, så jeg tror det kan bli ganske kraftfullt når de henger på veggen, sier hun.
STERKT: Jeg liker å planlegge motivene mine, og noe av ambisjonen med fotokunsten min er å få folk til å reflektere, sier fotokunstneren fra Jessheim.
Eldres isolasjon
Fotograf og nesbu Nils K. Johansen brukte to år på en fotodokumentar om isolasjon da han fulgte sin egen mors hverdag på sykehjem i Nes.
– Den voksende eldrebølgen vil komme, og vi er alle en del av dens utfordringer, sier Johansen selv.
Bildene hans taler til oss, både om isolasjon og hva som kan hjelpe et menneske ut av isolasjonen, og fotoprosjektet til Johansen mottok støtte fra stiftelsen Fritt Ord på grunn av temaets aktualitet.
– Mange eldre ønsker å være en ressurs, men samfunnet overlater ansvaret til det offentlige. Og det offentlige styres av økonomi som setter de ansatte i en situasjon som går på bekostning av det sosiale engasjementet man ønsker å gi, heter det om Johansens kruttsterke fotodokumentar – som setter eldreomsorgen på dagsorden i form av bilder.
Pårørende
Geir Hareide Andersen vokste opp hos en mor med “nerver”. Mor var flere ganger lagt inn på “galehus”, som det het den gang da.
– I dag hadde moren min fått diagnosen bipolar, sier Hareide Andersen, som i form av bilder og tilhørende tekster forteller historier om en mor som ofte slet med sykdommen.
– Hun brukte de kreftene hun hadde til å lage kunst som formidlet glede og kjærlighet mellom de mørke periodene hun gikk gjennom, sier Geir.
Og det er den arven han bærer med seg i sin egen kunst. Hareide Andersen er lei av kunst som skal “provosere deg til å se all faenskap i verden”, som han selv uttrykker det.
– Det bidrar media til i fullt monn, så jeg ønsker å vise publikum alt det vakre som finnes rundt oss, sier han.
– Du har brukt mange forskjellige uttrykk i din kunst – rust, former, is og annet. Hva bringer du til Jessheim i januar?
– Jeg tar utgangspunkt i minner om min egen mors sykdom. Den var jo på mange måter min hverdag, sier Geir.
– Jeg tar med meg bilder som forteller min subjektive historie om min hverdag da jeg vokste opp, og om hvordan det lærte meg å sette pris på det vakre. Og hvor viktig kjærligheten er. Det blir bilder som er helt annerledes enn bildene jeg har laget før, sier Hareide Andersen til Jessheimpuls.
Vandreutstilling
Utstillingen “Psyk..? – isolasjon, tabu, kjærlighet” har fått økonomiske støtte fra paraplyorganisasjonen Viken kunstforeninger, og leder av Ullensaker kunstforening Roald Nilsen har et håp om at denne sterke utstillingen kan bli en vandreutstilling i Viken fylke.
– Dette er ikke en salgsutstilling, men temaet er så viktig at vi håper andre kunstforeninger og gallerier i Viken velger å vise den, sier Nilsen.
For Martine Byrkjeland Mjelde kommer uansett lørdag 9. januar til å bli en viktig milepæl.
– Når ting var tøft og det var vanskelig for meg å forstå hva jeg selv følte, så kunne det hjelpe meg å se hva andre hadde laget av bilder eller skrevet av tekster. Det ble en slags trøst for meg. Og hvis denne utstillingen bidrar til at noen – det er nok med en eneste person – våger å være åpen om sine psykiske problemer, så vil det være en utrolig god følelse, sier Martine.
Hun er selv et levende eksempel på at det blir bedre når man velger å vise hvem man egentlig er og hva man bærer inni seg.
– Spent?
– Ja, men jeg gleder meg veldig til åpningen.
Utstillingen åpnes av kulturkraftverket Marit Lødemel. Datoen er lørdag 9. januar, og klokkeslettet er som vanlig 14.00 denne dagen.