• Kommuneplanen er en langtidsplan for kommunens arealer og utviklingen i kommunen
  • Alle kommuner drive en løpende kommuneplanlegging med sikte på å samordne den fysiske, økonomiske, sosiale og kulturelle utviklingen i kommunen
  • Kommuneplanens samfunnsdel skal ta stilling til langsiktige utfordringer, mål og strategier for kommunesamfunnet som helhet og kommunen som organisasjon
  • Den bør inneholde en beskrivelse og vurdering av alternative strategier for utviklingen i kommunen
  • Kommuneplanens arealdel skal angi hovedtrekkene i arealdisponeringen og rammer og betingelser for hvilke nye tiltak og ny arealbruk som kan settes i verk, samt hvilke viktige hensyn som må ivaretas ved disponeringen av arealene

Ok, da vet vi det. Men hva står egentlig på spill i rulleringen av en kommuneplan?

Her i Ullensaker vil denne høstens rullering av kommuneplanen være et viktig signal for hvor stramt det nye politiske regimet ønsker å styre kommunen, og kommuneplanen vil også vise oss “sannhetsgehalten” i det 14 sider lange skrivet som utgjør samarbeidsplattformen til Arbeiderpartiet, Senterpartiet, MDG, SV, Venstre og Rødt.

I den politiske samarbeidsplattformen til sekserbanden står det blant annet:

  • Vi vil gjøre Ullensaker til en grønn foregangskommune, og legge klima, miljø og bærekraft til grunn for all kommunal virksomhet og planlegging.
  • Vi er enige om bevare dyrka og dyrkbar mark, og verne verdifulle naturområdet mot utbygging
  • Vi vil ta sterkere politisk styring over vekst og utvikling i Ullensaker

Partiene er også enige om:

  • Utbyggingstempoet i Ullensaker må reduseres betraktelig i årene som kommer – det settes et mål på 300 nye regulerte boenheter i året
  • Stilles strengere krav til grøntområder, bokvalitet, arkitektur og tilpasning til eksisterende bebyggelse
  • Jessheim sentrum skal utvikles som en levende by med vekt på grønne områder, møteplasser og tilrettelegging for sykkel og gange
  • Gjennom bruk av benker, lekeplasser og andre trivselstiltak skal Jessheim by gjøre til en by som er tilpasset barn, eldre og personer med nedsatt funksjonsevne
  • Legge begrensning på såkalt eplehageutbygging i utvalgte områder
  • Vurdere plan for å bevare småhusbebyggelse

Alt som skrives er tydelig og ikke til å misforstå, også punktene om at det meste skal løftes i alle sektorer i kommunen.

Det som blir spennende er hvordan den kommende kommuneplanen og de kommende budsjetter vil speile ambisjonene til rødgrønn allianse med tanke på:

  • Hvordan skal det konkret tas politisk styring over vekst og utvikling?

Vi vet at det er utbyggere (Jessheim sør) som har sendt inn forslag om ordlyd når det kommer til handel i kommunens eget regelverk?

Vi vet også at det er partier i det påtroppende regimet som gikk inn for prosjektet i Gotaasalleen, selv om det prosjektet utfordrer kommunens regelverk?

LES: Er det Colombus som kommer?

  • Jessheim sentrum skal utvikles som en levende by, sier den påtroppende politiske posisjonen.

Er det makt – og vilje og myndighet – til å legge føringer for dem som skal bygge i sentrum?, Hvem skal betale for det?

Sentrumskvartalet S5 vil bli en interessant nøtt og test for kommunale myndigheter. Forskjellige grunneiere er ikke kommet til enighet, og dette kvartalet må områdereguleres. Går kommunen inn og legger klare føringer?

I kveld – torsdag – er det åpent møte om kommuneplanen. Befolkningen er invitert til dette møtet, selv om det historisk sett viser seg at svært få møter opp på denne typen arrangementer. Det er i seg selv litt interessant, for det påtroppende regimet  har også et kulepunkt om å “styrke innbyggernes muligheter til demokratisk deltakelse gjennom satsing på nye former for medvirkning.”

Den nye hverdagen kryper så smått på de folkevalgte og oss innbyggere. Utfordringer og løsninger og debatter vil komme. Og det er mye gyve løs på de seks nye partiene i posisjon – og for den nye opposisjonen. Noe av det enkleste er å redusere ordførerlønn og godtgjørelser til de folkevalgte.

Det er når hverdagene nå kommer at vi får se hvordan praktisk politikk – være seg i vedtak eller i ordlyd i den nye kommuneplanen – kommer til å bli i årene som kommer.

For hverdagene kommer. Allerede fra 15. oktober.