Kontakt oss

Byhistorie

Da Tom Andrè møtte kronprinsen igjen

Avatar

Publisert

Forrige gang de møttes var Tom Andrè Henriksen og Kronprins Haakon henholdsvis 5 og 6 år gamle. I dag møttes de to igjen.

LADER OPP: Kronprinsparet har ankommet Orbit Arena, og Tom Andrè lader opp til møtet der han foreløpig står i bakgrunnen. 

Det første møtet mellom de to unge menn skjedde på Haraldvangen i 1979. Da var Tom Andrè plukket ut til å overrekke et Hurdalstroll til den da 6 år gamle kronprinsen.

Og selv om Tom sa til Jessheimpuls – dagen før dagen – at han var helt rolig med tanke på nytt møte denne formiddagen, så var det nok sommerfugler i maven på unge Henriksen.

DET FØRSTE MØTET: Veldig artig å se igjen dette bildet, og vi var veldig alvorlige begge, to sa kronprinsen da han så bildet.

Kronprinsparet tok seg god til med Tom Andrè ved ankomst, og det var tydelig å se at Haakon ble glad for bildet han fikk i gave. Så var det å bli fotografert sammen en gang til, før kronprinsparet fortsatte videre inn i lokalene til Orbit Arena og til det vietnamesiske buddhist-tempelet på Jessheim. Se bildeserie fra hele oppholdet på Jessheim nederst i denne saken.

Kong Olav

Men møtet med kongelige og andre celebriteter stopper ikke med kronprinsen. Ett år gammel var det Kong Olav som hilste på Tom Andrè og andre barn på det gamle Rikshospitalet i Oslo. Da var unge Henriksen ett år gamle, og det var ikke mange som trodde han skulle overleve sitt første leveår.

MØTTE KONGEN: Tom Andrè har også møtt Kong Olav. Tom ligger i hvite klær midt i bildet. Her er han ett år gammel og er på gamle Rikshospitalet.

– Åtte operasjoner på grunn av tarmsykdommer, og en kropp som gjennomgikk så mye lidelse at tenner og hår ikke utviklet seg før senere. Kroppen brukte all energi på å kjempe mot smertene han hadde, sier mor Else Henriksen.

Ikke nervøs

– Møtet gitt fint det, Tom?

– Ja, jeg synes det gikk bra jeg, smiler Tom Andrè Henriksen etter å ha vinket farvel til kronprinsparet.

Nei, absolutt ikke. Jeg tar det hele med knusende ro, sier Tom.

– Har du forberedt det du skal si?

– Ja, til en viss grad. Jeg er vant til å holde taler, og jeg er vant til at det er kameraer og litt ståk rundt meg.

For i 2002 var Tom Andrè og de andre beboerne på Gjestad hovedpersoner i en 13 episoder lang serie på Nrk. “Institusjonen” ble en suksess, og Tom og de andre ble gjenkjent overalt. Medvirkningen i den serien førte til at Tom møtte Thorvald Stoltenberg den gangen han besøkte Gjestad.

– Han var en snill og god mann, sier Tom.

SPILTE TROMMER: Thorvald Stoltenberg og jeg spilte trommer sammen da han besøkte oss på Gjestad, sier Tom Andrè. 

Kjendisstatus

– Vi var på tur med Hurtigruten etter den serien, og det sto folk på kaia og ventet da vi kom i land forskjellige steder, sier mor Else.

– Det var litt kjendisstatus, men høy på pæra har jeg aldri vært. Det har jeg ikke i meg, sier Tom, som tar oss imot hjemme i sin egen leilighet på Gjestadtoppen på Jessheim.

– Det var her Folkets hus sto, sier han.

– Du trives godt?

– Her er jeg en del av fellesskapet. Jeg har flotte naboer, og det er helt nydelig å bo her, sier han.

– Jeg har i det hele tatt mange venner og bekjente, både ute og på Facebook. Hjertet mitt er en skattekiste der jeg oppbevarer disse vennskapene, smiler han.

Tom Andrè har jobbet på Orbit Arena i halvannet år nå. Før det var han tilknyttet Øvre Romerike Industri (ØRI) på Dal. Han trives som plommen i egget på jobben, og han trives svært godt når han har fri. Da er han en del sammen med støttekontakten sin, og de har det helt suverent sammen. Kino, turer til Sverige for å handle billig brus eller bare seg på actionfilmer. Tom lever sitt liv som alle oss andre.

GODJENTA: Kristin Halvorsen var godjenta mi. Jeg er glad i damer, sier Tom Andrè, som kan opplyse om at han for tiden er singel. 

Hjertet som skattekiste

– Hva driver du med på fritiden?

– Jeg liker å være ute blant folk, og så liker jeg å spille trommer. Jeg har elektriske trommer inne på ett av rommene mine. Jeg spilte i tre band i sin tid, men kommunen la ned det tilbudet. Det synes jeg er leit, sier han.

Tom Andrè er glad i å reise, og han prater godt engelsk.

– Favorittfaget mitt på ungdomsskolen var engelsk. Jeg hadde Tore Berg i engelsk. Han var dyktig. Hovedlæreren min var Ola Neskleiv. Han var også en kjernekar, det vil jeg at folk skal vite, sier Tom Andrè, som alltid gikk i normal klasse, som var med på russebuss og som er glad i dansegalla og elektronikk. Og musikkgleden er til stede i fullt monn.

RYTMISK: Tom Andrè er glad i sang og dans og rytmikk. Og han liker å showe litt for fotografen. 

– Favorittsang?

– “La oss leve for hverandre”, første gang framført av Kurt Foss og Reidar Bøe på 1960-tallet. Men jeg ble fan av sangen da jeg hørte den med Gluntan. Jeg er også glad i Sputnik og Åge Samuelsen.

– Jeg er på Facebook og Instagram. Jeg har ganske lett for de tingene der.

– Men onsdag er det nytt møte med kronprinsen, noe du tar helt med ro?

– Ja, men jeg drar nok litt tidligere på jobb for å være forberedt og for å forsikre meg om at alt er i orden. Jeg er nok på jobben 07.30.

Kronprinsparet er på Jessheim onsdag formiddag. De besøker Orbit Arena og buddhisttempelet på Jessheim.

Fakta

  • Orbit Arena har 50 års jubileum og er en stor aktør innen arbeidsinkludering og attføringstjenester. Bedriften leverer tjenester bl.a. til Nav og samarbeider tett med næringslivet om arbeidspraksis, rekruttering til ordinært arbeid og bistand til sykefraværsoppfølging.
  • Orbit Arena har som målsetting at alle skal finne en jobb de mestrer og trives med. Vi bidrar til at de som står utenfor arbeidslivet kommer i arbeid, og at de som står i fare for å falle ut av arbeidslivet, beholder jobben.
  • Orbit Arena er medlem i bransjeforeningen Arbeid & Inkludering i NHO Service og ASVL. Selskapet er primært et kommunalt/fylkeskommunalt eid aksjeselskap med  ca. 40 ordinært ansatte, ca. 40 ansatt i avdelingen for varig tilrettelagt arbeid  og har rundt 80  plasser på øvrige tjenester.

Det Vietnamesiske Buddhistsamfunnet

  • Det Vietnamesiske Buddhistsamfunnet er et av Norges største buddhistsamfunn, med over 6000 medlemmer over hele landet. Samfunnet følger Mahayana-tradisjonen og jobber aktivt med å veilede buddhister og andre interesserte innen Buddhas lære. Det Vietnamesiske Buddhistsamfunnet har i dag flere templer i Norge, samt flere tilknyttede lokale foreninger. Samfunnet er tilsluttet Buddhistforbundet og har hovedsete på Khuong Viet-tempelet på Lørenskog.
  • Samfunnet ble opprettet i 1982, noen år etter at de første vietnamesiske båtflyktningene kom til Norge. Medlemmer av samfunnet består i dag hovedsakelig av nordmenn med vietnamesisk bakgrunn.
  • Samfunnets hovedaktiviteter består i å planlegge og arrangere religiøse hellig- og merkedager, seminarer og sommer- og vintertilflukter for sanghaen. I tillegg arrangerer samfunnet kulturelle og sosiale aktiviteter for både lekfolk, barn og unge.
  • Det Vietnamesiske Buddhistsamfunnet tilstreber også å være et bindeledd mellom norsk og vietnamesisk kultur. Gjennom våre aktiviteter driver vi blant annet humanitært arbeid i Vietnam, for eksempel ved naturkatastrofer.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.