Kontakt oss

Abonnenter

Ullared og Ullensaker er formelle venner

Avatar

Publisert

Visste du at Ullensaker og Ullared er formelle vennskapskommuner? Med Harald Espelund i førersetet løftes nordisk samarbeid fram i lyset igjen. 

LYSER OPP: Harald Espelund er valgt som leder av Foreningen Norden Øvre Romerike. Han mener det er verdt å løfte vennskap med kommuner i Norden fram i lyset igjen. Det er mye å lære av samarbeidet. Foto: Skjermdump fra frp.no

Vår tidligere ordfører har vært opptatt av – og involvert i – nordisk samarbeid i 40 år, og nå er han valgt inn som første leder da Foreningen Norden Øvre Romerike ble stiftet 8. oktober.

Og nestor Espelund er tydelig på at det er stor verdi i å holde kontakten med – og lære av – vennskapskommunene til Ullensaker og de andre kommunene.

Ullared

Ullensakers vennskapskommuner er Falkenberg (tidligere Ullared) i Sverige, Odsherred i Danmark. Borgarbyggò på Island og Lerivik på Færøyene.

– Det ble etter hvert mindre og mindre kontakt med vennskapskommunene våre, spesielt etter at det ble politisk vedtatt av kommunen ikke lenger skulle delta i dette, sier Espelund til Jessheimpuls.

– Var det ikke noe å hente?

– Det er veldig mye verdifull kunnskap å hente i dette vennskapsarbeidet, er det klokkeklare svaret fra gammelordføreren.

– Løftet på anleggsfronten vi har opplevd her i Ullensaker, er gjennomført etter en modell de brukte på Island, og Falkenberg – med Ullared – er en godt besøkt turistkommune. Svenskene ligger 25 år foran oss på mye, så det er klart det er mye å hente for oss.

Annonsering

https://jessheimpuls.no/jp/2018/12/15/fra-ullensaker-til-ullared-2/

Vennskapspark

I grensebyen Halden er vennskapsbyene Ringsted i Danmark, Skövde i Sverige, Sastamala i Finland og Wismar i Tyskland synliggjort og løftet fram i Nordens park nede ved elven som renner gjennom byen. Der finner vi også skulpturer og gaver som er gitt av vennskapsbyene.

– Det høres veldig fint ut, og jeg kunne godt ønske meg at vi hadde klart å synliggjøre vennskapskommunene til Ullensaker i noe større grad. Vi  har flere parker å ta av, sier Espelund.

Her i Ullensaker flagges det med de forkskjellige lands flagg utenfor rådhuset ved passende anledninger.

Øvre Romerike

Harald Espelund leder nå Foreningen Norden Øvre Romerike, og i styret sitter Anne Marie Ramstad fra Nes som nestleder og styremedlemmene Kjell Magne Mortensen, Nannestad, John Retterås, Eidsvoll og Gunn Skibsrud, Ullensaker. Varamedlemmer er Eli S. Wilhelmsen og Gerd Nytrøen, begge fra Ullensaker.

Lokallagene av Foreningen Norden har vennskapskommuner i de andre nordiske land, og hvert av de tidligere lokallaga i kommunene på Øvre Romerike tar med seg sine vennskapskommuner inn i det nye lokallaget.

Foreningen Norden var for øvrig 100 år i 2019, og foreningen ble stiftet for å:

  • Styrke ikke bare de økonomiske bånd, men for å fremme felles nordisk kultur, samfunn og historieforståelse.
  • Foreningen har siden grunnleggelsen formidlet kjennskap til nordisk kultur, språk og samfunn, men har også vært en pådriver for fredelige forhold mellom de nordiske land
  • Foreningen jobber med formilding av sommerjobber, boliger og kulturaktiviteter til nordisk ungdom gjennom «Nordjobb»-programmet
  • Seminarer og debatter rundt i landet for å spre kunnskap og interesse om Norden og nordiske tema
  • Omfattende skolerettet virksomhet, blant annet gjennom nordiske forfatterbesøk, skoleturer og elevutbytte.
  • Et annet profilert arrangement er den årlige utgivelsen av Nordens språkpris (etablert 2010), som gis til «en person, institusjon, myndighet, organisasjon, bedrift eller ildsjel som på en innovativ og god måte bidrar til å styrke den nordiske språkforståelsen»
  • I Ullensaker jobbet Berit Nafstad Lyftingsmo utrettelig for å løfte fram Foreningen Norden

1.000-årsfest

– Hva nå, Harald?

– Neste år blir det et stort stevne i regi av Foreningen Norden Øvre Romerike. Da er det nemlig 1.000 år siden Norge fikk sitt første folketing, Eidsivatinget, som var den første spiren til vårt demokrati, og som lå der Eidsvoll kirke ligger i dag, sier Espelund.

– Og så skal vi forsøke å få med Ullensaker kommune, Eidsvoll kommune, Nannestad kommune og Nes kommune vil bli medlem av Norden Øvre Romerike. Nå er det kun Nannestad kommune som er medlem av Norden Nannestad, sier Espelund.
PS! Det er gratis å melde seg inn i Foreningen Norden Øvre Romerike, og stortingspresident Tone Wilhelsen Trøen har meldt seg inn. Meld deg inn HER.
Annonsering

Copyright © 2022 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.