Kontakt oss

Kommentar

Lett monoton valgdebatt

Avatar

Publisert

KOMMENTAR

Hvor mye klokere ble vi av valgdebatten i sentrum lørdag formiddag? De lange linjene uteble, og en del visste vi fra tidligere.

Kommunevalget 2019 er mer åpent enn på svært mange år i Ullensaker. Men de frammøtte fikk ikke spesielt mange klare svar fra de 10 debattantene som stiller som ordførerkandidater for hvert sitt parti.

Den som har fulgt med på de politiske prosessene lokalt – og nasjonalt – det siste året, stiller seg nok litt uforstående til hva som er veien til målet for noen av partiene i løpet av denne valgkampen.

Vi sitter fortsatt igjen med en god del spørsmål:

  • Arbeiderpartiet svarer fortsatt ikke konkret på hvordan eiendomsskatt på næringseiendom skal fastsettes, og det er slett ikke sikkert at staten gir seg uten juridisk kamp hvis hovedflyplassen skal skattelegges – hverken brøken eller om det er juridisk hold i å skattelegge OSL på eiendomsmassen brukt til næring. I lovverket står følgende:

  • Det hamres på med budskap om at ordførerlønn og de folkevalgtes lønn må reduseres, nærmest som om Ullensakers økonomi står og faller på redusert lønn til ordfører. Dette framstår rett og slett som et billig poeng i jakten på ordførerklubba all den tid et samlet politisk miljø vedtok ordførers lønn og politikernes godtjørelsene da dette ble fastsatt. Dette poenget blir rett og slett for billig.
  • Det sies at Ullensaker kommune selv må ta politisk kontroll over veksten i kommunen. Senterpartiet sier det med klarest røst: hvis de kommer til makten så vil partiet bruke de virkemidlene og den makten politikerne er gitt.
  • Debattleder Svein Tore Marthinsen svinge innom kommuneøkonomien i Ullensaker, og han dro med rette inn en politisk bestilt rapport fra eksterne konsulenter som sier noe om hvordan handlingsrommet til kommunen blir i framtiden. Dette handlingsrommet har rådmannen og hans stab tydeliggjort gjennom to kompendium som sier noe om hvordan tingenes tilstand er, hvordan de kan bli og hva fremtidsbildet er hvis det ikke tas konkrete grep.
  • Debattleder Marthinsen var også innom det faktum at mange av de vedtakene som er fattet rundt investeringer har vært fattet av et samlet politisk miljø – jeg nevner da igjen en svømmehall til 350 millioner kroner som ingen snakker om hvordan skal driftes med overskudd. Der er det tyst som i graven fortsatt.

Ble vi bedre kjent med ordførerkandidatene og deres parti sitt ståsted? Egentlig ikke, men vi fornemmer at det er uro hos posisjonen og en – kanskje – litt virkelighetsfjern optimisme hos den sittende opposisjonen.

KJØLIG: Det er kjølig mellom Arbeiderpartiets Eyvind Schumacher og Fremskrittspartiets Tom Staahle under denne valgkampen.

Vi savner fortsatt de lange linjene for Ullensaker i den politiske valgkampen. Kanskje kommer de linjene mer til syne etter hvert. Til nå har det vært litt nærsynthet og et ønske om å angripe hverandre med – dessverre – litt billig argumentasjon og retorikk.

ÅPENT: Valget i Ullensaker er mer åpent enn på mange år, sier politisk analytiker Svein Tore Marthinsen (bak).

Hvordan leser debattleder Svein Tore Marthinsen det politiske bildet en snau måned før valget?

Slik:

“Kristelig folkeparti og Venstre står på borgerlig side i Ullensaker, i motsetning til Nannestad og Skedsmo. Det gjør de blå sin maktbase bredere her i Ullensaker. Mange velgere ansatt i privat sektor i Ullensaker er fordel blå. Men de har styrt i 20 år nå og styringsslitasje kan gi opposisjonen muligheter. Dessuten blir håndteringen av økonomien viktig, problemene kan gi Ap og Sp ammunisjon i valgkampen. Både Ap, H og FrP sliter nasjonalt, mens SV, Sp, Rødt og MDG i framgang. Nasjonale trender kan slå inn. I sum virker årets Ullensaker-valg åpnere enn på lenge, det er nesten 50-50, selv om de borgerlige er knepne favoritter i mine øyne.”

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.